متفرقه

انواع بونسای آپارتمانی(داخلی) و بونسای فضای باز(بیرونی) در گلخانه مهد بونسای

Visits: 8

۱_بونسای رتوزا

بونسای فیکوس رتوزا جزو محبوب‌ترین گونه های بونسای آپارتمانی (داخلی) است. مراقبت آسان، هرس‌پذیری مناسب و رشد در تمام مدت سال، حساسیت کمتر به حمله آفات و ریشه‌های هوایی، بونسای رتوزا را به گزینه‌ای ایده‌آل برای نگهداری در داخل خانه یا ادارات و شرکتها تبدیل کرده است.

شرایط نگهداری از بونسای رتوزا

آبیاری زمانی انجام شود که خاک کمی خشک شده باشد، آبیاری به اندازه‌ای باشد که آب از زیرگلدان خارج شود. دقت کنید آب نباید در سطح خاک باقی بماند و باید به سرعت خارج شود.هرگز اجازه ندهید خاک کاملا خشک شود.
با مراقبت مناسب، بونسای شما سال‌های زیادی سالم، زیبا و مینیاتوری باقی خواهد ماند. از آنجایی که بونسای شما یک درخت مینیاتوری زنده است، با افزایش سن، زیبایی و ارزش آن افزایش می‌یابد.

محل نگهداری :
بونسای رتوزا باید در محلی با نور زیاد قرار بگیرد، هر چند در مقابل نور کم هم مقاوم است.در فصل بهار و تابستان می‌توان در خارج از منزل نیز از آن نگهداری کرد، اما در ماه های گرم سال در مکان سایه قرار دهید. بونسای فیکوس رتوزا در ماه‌های سرد سال باید در فضای بسته و گرم نگهداری شود. مکان مناسب برای نگهداری از بونسای در نزدیکی پنجره جنوبی و یا غربی است. دقت داشته باشید که نور مستقیم خورشید از پشت پنجره به بونسای شما صدمه میزند.

دما:
فیکوس بومی مناطق گرمسیر است و باید در پاییز و زمستان از سرما محافظت شود.حداقل دمای مناسب برای فیکوس ۱۵ درجه است و کمتر از ۱۰ درجه نشود. دمای ایده‌آل برای نگهداری از بونسای فیکوس رتوزا همان دمای اتاق نشیمن شما است. بونسای را نباید در نزدیکی منبع گرما (مثل بخاری و سوفاژ و..) و یا در مقابل باد سرد (مثل باد کولر) قرار داد.

کوددهی بونسای رتوزا :
تغذیه و کوددهی برای شادابی و سلامت بونسای ضروری است، چرا که بونسای در فضای کوچیک با حجم کم خاک رشد می‌کند و مواد مغذی خاک به سرعت تمام می‌شود. به همین دلیل بونسای رتوزا باید به صورت منظم و دوره‌ایی با کود‌های کامل و با کیفیت کوددهی شود.

هرس بونسای رتوزا :
برای حفظ شکل درخت هرس منظم لازم است. هرس شاخه را در تمام طول سال می‌توان انجام داد، اما بهتر است هرس سنگین در بهار و تابستان انجام شود. پس از رویش ۶ تا ۸ برگ در هر شاخه می‌توان آنها را به ۲ برگ کاهش داد. برای قطور شدن شاخه، یک یا دو سال اجازه رشد آزادانه به آن بدهید.

تعویض گلدان:
تعویض گلدان بونسای فیکوس رتوزا را می‌توان هر ۲ تا ۳ سال یکبار انجام داد. هر چه سن گیاه بالاتر باشد تعویض گلدان دیرتر انجام می‌شود.بونسای رتوزا مقاومت خوبی به هرس ریشه دارد. زمان تعویض گلدان اوایل بهار است و از خاک با زهکشی بالا استفاده شود.

سیم‌بندی بونسای رتوزا :

سیم اورجینال فرم دهی شاخه و تنه بونسای در فروشگاه مهد بونسای در سایزهای مختلف موجود است

سیم‌بندی شاخه‌های نازک تا متوسط بونسای فیکوس رتوزا ​​بسیار آسان است زیرا بسیار انعطاف پذیر هستند. سیم‌ها باید به طور مرتب بررسی شوند، زیرا خیلی سریع درون پوست فرو می‌روند. شاخه‌های قطور باید با سیم‌های ضخیم فرم دهی شوند، چون نیاز است مدت طولانی تری روی شاخه باقی بماند.

تکثیر گیاه فیکوس رتوزا :
گیاه فیکوس رتوزا را از طریق قلمه شاخه در هر زمان از سال می‌توان تکثیر کرد، در صورت قطور بودن شاخه می‌توان از تکنیک ریشه هوایی نیز استفاده کرد. قلمه‌ها را در محیطی مرطوب قرار دهید اما مراقب باشید رطوبت بالا باعث هجوم قارچ‌ها و از بین رفتن قلمه‌ها نشود.امکان ریشه دار کردن قلمه فیکوس رتوزا در آب وجود دارد.

آفات / بیماری ها :
بونسای فیکوس رتوزا در برابر آفات مقاوم است، اما به هر حال با توجه به موقعیت مکانی ممکن است مشکلاتی برای آن رخ دهد. خشکی هوا و کمبود نور موجب ضعیف شدن بونسای فیکوس رتوزا می‌شود. همچنین رطوبت و آبیاری زیاد موجب حمله قارچ‌ها شده و اغلب منجر به ریزش برگ می‌شود.
شپشک و ‌کنه تارعنکبوتی از دیگر آفاتی هستند که می‌تواند فیکوس رتوزا را بیمار کند.

علت ریزش برگ‌های بونسای فیکوس رتوزا:
نبود نور کافی، مشکل ریشه در اثر آبیاری زیاد یا زهکشی بد خاک،‌ آبیاری کم و خشکی زیاد خاک،بیماری قارچی در اثر رطوبت زیاد،قرار گرفتن در مقابل دستگاه تهویه مطبوع(سیستم های گرمایشی و سرمایشی)، واکنش به کود نامناسب می‌تواند از علل ریزش برگ بونسای فیکوس باشد.

نکته : فیکوس‌‌ها معمولا به جابجایی حساس بوده و پس از جابه‌جایی از یک مکان به مکان دیگر و به دلیل تفاوت در شرایط نگهداری (آبیاری ، نور ، رطوبت و…) دچار ریزش برگ می‌شوند، که جای نگرانی نیست و بعد از معمولا دو هفته مجدد شروع به جوانه دهی می‌کند.

۲_بونسای افرا سبز


شرایط نگهداری بونسای افرا سبز ژاپنی

نور مناسب

بونسای افرا سبز ژاپنی را در محیطی با نور فیلتر شده و دارای کمی سایه قرار دهید. به عنوان یک درختچه، تحمل نور کم و حتی حضور در سایه کامل نیز برای افرا کار دشواری نیست.

خورشید به هنگام بعدازظهر، برای اکثر گونه‌های افرا قابل تحمل نبوده و اگر برگ‌ها قهوه‌ای شدند و یا تغییر فرم دادند، یعنی نور زیاد خورشید باعث سوختن آنها شده است.

آبیاری
همه درختان در فصل‌های گرم سال به آبیاری بیشتری نیاز دارند، درخت افرا ژاپنی نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ مثلا هفته‌ای ۳ بار آبیاری در تابستان برای این درخت کافی است.
اما در سایر فصول خصوصا فصل‌های سرد سال تعداد دفعات آبیاری باید کاهش یابد.
ریشه افرا سطحی است و نمی‌تواند به عمق خاک نفوذ کرده و آب را از لایه‌های زیرین برداشت کند. به همین دلیل مرطوب ماندن سطح خاک برای سیراب شدن گیاه حائز اهمیت است.
دمای مناسب
بونسای افرا سبز ژاپنی، در آب و هوای گرم و خشک رشد بهتری خواهد داشت. افرا را در معرض بادهای شدید قرار ندهید.
برای رشد بهتر درختچه افرا بهتر است آن را در دمای ۱۰ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید.

خاک مناسب
بونسای افرا سبز ژاپنی عاشق خاکی مرطوب، اما با زه کشی عالی است. خاکی که دارای مقادیر کمی از شن و ماسه است برای افرا انتخاب خوبی است. از خاک‌های قلیایی برای افرا جدا خودداری کنید، افرا در خاکی با کمی اسیدیته زندگی بهتری خواهد داشت.
هرس

اگر قصد دارید بونسای افرا سبز را هرس و مرتب کنید، بهتر است در فصل زمستان و قبل از باز شدن جوانه‌ها این کار را انجام دهید.

کود دهی

 از کودهای NPK (ماکرو) و کودهای میکرو در طول فصل رشد(بهار و تابستان) ماهی یکبار بصورت چرخشی استفاده کنید در دادن کود به بونسای افرا احتیاط کنید اگر کود زیاد به بونسای بدهید باعث از بین رفتن ریشه و سوختن آن می شود. جهت خرید کودهای تقویتی مناسب انواع بونسای و گیاهان آپارتمانی به بخش کود تقویتی در قسمت دسته بندی محصولات مراجعه نمایید.

۳_بونسای جید مینیاتوری

شرایط نگهداری بونسای جید مینیاتوری

تغذیه و خاک
خاک با زهکشی بالا مناسب بونسای جید است. خاک‌های دانه‌ایی با مواد آلی کم و فاقد کوکوپیت و مواد نگهدارنده رطوبت مناسبترین گزینه برای بونسای جید می باشد. در صورت خیس بودن خاک به مدت طولانی، ریشه ها دچار پوسیدگی می‌شوند.
تغذیه بونسای جید با کودهای NPK شامل تمام ریزمغذی‌ها در فصل رشد ( از بهار تا پاییز) ماهی یکبار انجام می‌شود.

تعویض گلدان
تعویض گلدان بونسای جید با توجه به اندازه گلدان و سن بونسای می‌تواند هر ۲ تا ۴ سال یکبار انجام شود.در بیشتر موارد در صورتی از خاک مناسب استفاده شده باشد تا ۳-۴ سال نیاز به تعویض گلدان نیست.
در تعویض گلدان به مدت طولانی حتما باید کوددهی به بونسای دقیق باشد که بونسای ضعیف نشود.
تعویض گلدان در بهار انجام می‌شود و تا یک هفته بعد از تعویض گلدان از آبیاری بپرهیزید.


بونسای جید مینیاتوری یا پورتولاکاریا افرا که با نام کراسولا یا خرفه‌ایی هم شناخته می‌شود، در واقع یک شبه بونسای پرطرفدار است.
دلیل محبوبیت بونسای جید نگهداری ساده، مقاوم بودن و قابلیت نگهداری در داخل و خارج از خانه است.

جید بومی آفریقا و از خانواده گیاهان گوشتی (ساکولنت) است. به همین دلیل در دسته شبه بونسای قرار می‌گیرد.
جید دارای یک تنه ضخیم و یک ساختار شاخه‌ای ظریف با برگ‌های آبدار سبز، بیضی و ضخیم است. در طول پاییز گاهی اوقات گلهای کوچک سفید می‌دهد، پوست جوان آن سبز و نرم است و با پیر شدن قهوه ای و چوبی می‌شود.

دمای مناسب
محل نگهداری از بونسای جید مینیاتوری در فصل گرم بیرون و در فصل سرد در مناطق معتدل در مکان سرپوشیده است. حداقل دمای قابل تحمل برای بونسای جید ۵ درجه و دمای مناسب برای نگهداری ۲۰ درجه سانتیگراد می‌باشد. بونسای جید را باید از بادهای سرد و سرمای زمستانه محافظت کرد. جید یک گیاه گرمسیری است.

نور مناسب
بونسای جید نیاز به نور زیاد و آفتاب کامل دارد. قرمز شدن لبه برگها نشانه رسیدن نور کافی به بونسای جید است. بونسای جید امکان نگهداری در زیر نور مصنوعی و در فضای سرپوشیده را نیز دارد. در صورت نگهداری در داخل و فضای سرپوشیده حتما در کنار پنجره نورگیر قراربگیرید در غیر اینصورت از لامپ‌های رشد مخصوص گیاه استفاده کنید.

آبیاری بونسای جید
بونسای جید مقدار آب زیادی در برگها و تنه خود ذخیره می‌کند و نیاز آبی کمتری نسبت به باقی درختان دارد. اجازه بدهید سطح خاک بین دو آبیاری خشک شود. آبیاری زیاد خصوصا در زمستان و آب و هوای خنک باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن جید می‌شود.

بیمارهای قارچی:
رطوبت بالای خاک همراه با خاک نامناسب می‌تواند باعث رشد بیماری‌های قارچی  و پوسیدگی کراسولا شود. حتماً در آبیاری این گیاه دقت کنید و از آبیاری بیش از حد خودداری نماید. خاک باید دارای تخلخل بالایی باشد تا آب در آن باقی نماند. سفیدک پودری نیز بیماری قارچی دیگری است که می‌تواند بر روی برگها و ساقه‌ها لکه‌های سفید رنگ ایجاد کند.

شپشک آردآلود:
شپشک آرد آلود و شپشک سپردار از آفت‌های این گیاه هستند. برای مبارزه با این آفت از سموم حشره کش سیستماتیک استفاده کنید.

آفت و بیماری های کراسولا خرفه ای

۴_بونسای میخک هندی

گیاهیست زیبا ، مقاوم و گزینه مناسبی برای نگهداری داخل خانه.

شرایط نگهداری:
نور :
میخک هندی به کمی نور آفتاب همراه با سایه نیاز دارد. توجه داشته باشید که دریافت مستقیم نور آفتاب به برگهای آن آسیب می‌زند و سبب سوزاندن آنها خواهد شد. بهترین مکان برای قرار دادن آن پشت پنجره جنوبی است.
آبیاری :
این گیاه به آبیاری متوسط نیاز دارد و کمی به خشکسالی مقاوم است. بهتر است قبل از آبیاری از خشک بودن خاک آن مطمئن شده و سپس به آبیاری اقدام کنید.

رطوبت :
رطوبت متوسط برای این گیاه کافیست. در فصل تابستان و روزهای گرم و آفتابی بهتر است برای آن جزیره درست کنید.
دما :
بونسای میخک هندی یا ژاپنی در کل گیاه مقاومیست و نسبت به درجه حرارت های بالا و پایین اندکی مقاومت دارد.
تعویض گلدان :
مانند باقی گیاهان در زمان رشد به دلیل گستراندن ریشه به تعویض گلدان سالیانه نیاز دارد.

کوددهی :
در فصول رشد هر 2 هفته یکبار برای رشد بهتر به کودهای مخصوص گیاهان زینتی نیاز دارد.
هرس :
راز خوش فرم بودن گیاه میخک در هرس منظم است.
تمیز نمودن برگها :
بیشتر زیبایی بونسای میخک به برگهای براق و سبز تیره آن است. 
خاک :
خاک سنگین با زهکشی مناسب برای بنسای میخک هندی بهترین گزینه است.

۵_بونسای زیتون

بونسای زیتون یک گیاه همیشه سبز و شادابی است که به دلیل فرم زیبا و مقاومت در برابر خشکی جزء محبوب‌ترین گیاهان آپارتمانی است.

بونسای زیتون دارای برگ‌های بسیار ریز و میانگره‌های کوتاه است. مراقبت از گیاه ‍‍زیتون آسان است. از این جهت می‌توان گفت یک گزینه عالی برای نگهداری توسط مبتدیان و افراد غیرحرفه‌ای است. همچنین، این گیاه می‌تواند گزینه‌ای ایده‌آل برای نگهداری در فضای داخلی خانه یا محل کار باشد. اگر شما هم گیاهانی را دوست دارید که همیشه سرسبز و پرپشت باشد، خرید گل آپارتمانی بونسای زیتون سبز می‌تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.

شرایط نگهداری
آبیاری
بونسای زیتون سبز را زمانی که خاک آن خشک شد کاملاً آبیاری کنید، اما از مرطوب شدن دائمی آن خودداری کنید.
دما
بونسای زیتون سبز به مکانی با آفتاب کامل نیاز دارد که به کاهش اندازه برگ‌های آن کمک کند.
نور
بونسای زیتون سبز نور کامل و غیرمستقیم خورشید را برای رشد ترجیح می‌دهد.
رطوبت در طول آب و هوای گرم تابستان این گیاه را غبار پاشی کنید.
خــاک
بونسای زیتون سبز، خاکی با زهکشی خوب و با pH کمی قلیایی (7 تا 8) را ترجیح می‌دهد.
کوددهی و تغذیه
گیاه زیتون سبز را در فصل بهار و فصل تابستان با یک کود مایع متعادل تغذیه کنید. در فصل زمستان، کوددهی را متوقف کنید.
تعویض گلدان
توصیه می‌شود که گلدان گیاه زیتون سبز را هر 3 سال یکبار در اوایل فصل بهار تعویض کنید. برای این منظور، از ترکیب 30 درصد خاک آلی و 70 درصد سنگریزه شکری تا نخودی استفاده کنید.

۶_بونسای ناندینا

خرید درختچه ناندینا باعث می شود یک درختچه همیشه سبز و رنگارنگ و زیبا داشته باشید.

درختچه ناندینا به عنوان بامبو بهشتی شناخته می شود اما در واقع بامبو نیست بلکه یک درختچه با رشد کند است. دارای برگ های نرمی است که شباهت زیادی به شاخ و برگ بامبو دارد. به این دلیل به عنوان بامبو شناخته می شود که ساقه های عصا مانند و برگ های مرکب آن شبیه بامبو است. این گیاه ژاپنی رشد کندی دارد. در باغ ها به عنوان یک درختچه تزیینی در کنار درختان بزرگ تر کاشته می شود. شاخ و برگ های رنگارنگ آن به خوبی جذابیت فضا را افزایش می دهد .
ناندینا رشدی آسان دارد و مناسب مناطق سخت هستند.

شرایط نگهداری

این درختچه به آبیاری متوسط ، خاک با زهکشی خوب و رطوبت متوسط با آفتاب کامل تا نیمه سایه نیاز دارد . نیازی به هرس ندارد. به خشکی مقاوم است و خطر آفات یا بیماری ها آن را تهدید نمی کند .
ناندینا به دلیل تغییر مداوم رنگ ها از فصلی به فصل دیگر مشهور است. این گیاه دلربا در طول چهار فصل زیبایی خود را به گونه ای متفاوت به نمایش می گذارد. رنگ قرمز در لبه برگ ها در فصل بهار ظاهر می شود. به دنبال آن هنگامی که خوشه های سرسبز کم رنگ می شوند، گل های سفید ریز در تابستان ظاهر می شوند. سپس توت ها شکوفا می شوند. در پاییز برگ ها قرمز و نارنجی می شوند و توت ها قرمز می شوند و تا زمستان باقی می مانند.
آب و هوای مناسب:
ناندینا وقتی در روشنایی و خاک مناسب باشد به خوبی رشد می کند. ناندینا می تواند در دماهای پایین (12- درجه سانتی گراد) نیز زنده بماند. اما در دماهای یخبندان برای مدت طولانی زنده نمی ماند .
در حالت ایده آل آب و هوا باید گرم، مرطوب و محافظت شده در برابر باد باشد.